Hoppa till sidans innehåll

Historisk klubblokal Kasby


Kasby

Kasby var IFK Enskedes hemvist i 50 år från 1946 till 1996 då torpet brann ner. Samhället har förändrats och med den föreningsverksamheten. Vi har inte längre samma tidsmässiga utrymme så när klubben beslöt att åter skaffa sig en mötesplats valde vi en plats i närheten av våra bostadsområden framför den vildare naturen. Kasby, vid Ältasjöns strand, kommer dock alltid att leva i föreningens minne. På platsen minner syrensnåren ännu om var torpet stod. Det är värt ett besök.


 

Kasbytorpen

1628 nämns torpen Stora och Lilla Kasby för första gången i skrift men de kan ha funnit där tidigare. De var torp under Skarpnäck för att från 1840 ligga under arrendatorn till Listudden.

Stora Kasby låg där upplaget/parkeringen nu ligger nära undergången till Tyresövägen. Lilla Kasby låg vid stranden mot Älta till bredvid dagens motorväg. MCK Daltons stuga är en modernare byggnad som tidigare var vilohem för FHLiS (Föreningen Hjärt och Lungsjuka i Stockholm)

Namnets förled låter som kase (som Vårdkase) och det fanns ockeå en vårdkase vid höjden vid Flaten där fornborgen ligger, till 1836, då en optisk telegraf uppfördes på Galthöjden i Älta i stället. Enligt Gatunamnsboken är förleden Karl och efterleden bol eller böle, 'nyodling', men analys av skrivningen i de aldsta skrifliga källorna från mitten/slutet av 1700-talet ger inte den tolknigen stöd.

Lilla Kasby omnämns i mitten av 1700-talet som roddartorp med uppgift att ro folk till Nacka Bruk. Vintertid gick trafiken med släde över isen. På Lilla Kasby bedrevs då krogrörelse, från 1748 till 1780. Det är möjligt att även Stora Kasby en kort tid omkring 1760 var krog

Från 1781 till sin död 1802 arrenderade sekreteraren Olof Dahlström torpen med Stora Kasby som huvudbyggnad. Från 1806 är torpen åter dagverkstorp, men där Stora Kasby 1830 var så förfallet att torparna flyttade därifrån till Lilla Kasby. Dock bodde en sjömanhustru i Stora Kasby från 1833 till sin död i februari 1834. Lilla Kasby var bebott av torpare till inkorporeringen 1913, från 1878 av Gustaf Gustafsson med hustrun Maria Sofia Andersdotter (hon dog sedan i mars 1913 just som hon blivit stockholmare).

På 1930 talet fanns en campingplats vid sjön där enligt osäker uppgift sommaren 1930 1500 scouter samlades på ett läger. Eventuellt fanns som på Flatenområdet fram till början av 1960-talet också i området tältstugor (se mer om dessa under fliken Flaten) Lilla Kasby beboddes av "får-Olle" som hade sin stora lada i backen ovanför torpet, ladan brändes sedan ner på 1950-talet. IFK Enskedes tog över torpet som klubbstuga 1 augusti 1946, tills den brändes ner 4 november 1996.

http://skarpnackhembygd.se/kasby.htm

Källor/litteratur: 
Ragnar Lindbergs anteckningar 
Anders Bergmans opublicerade papper om torp i Söderort

Uppdaterad: 12 DEC 2018 10:57 Skribent: Per Forsberg
E-post: Adressen Gömd

ANSLAGSTAVLA

Anmäl dig i Eventor

Aktuell info

Sociala medier

Postadress:
IFK Enskede - Orientering
C/O Ulrika Axell, Krokvägen 15
12262 Enskede

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kontakt@ifkenskede.s...

IFK Enskede är en del av 10mila

 

NattiNatti - Världens snabbaste nattsprintstafett bor söder om söder

Ågesta Friluftsområde