Hoppa till sidans innehåll

Träningshelg 4-5 juli 2020

08 JUL 2020 10:14
Eftersom våren inte har erbjudit så många tillfällen att orientera så beslutade vi oss för att arrangera ett helgläger för ungdomar och juniorer 15-18 år.
  • Uppdaterad: 08 JUL 2020 10:14

Tyvärr hann tiden slinka iväg lite långt så att några hann åka på semester men det var i alla fall sju som deltog. Det är mycket bra tycker jag och ganska lagom många eftersom vi var ett begränsat antal ledare.

Vädret hade ju varit helt fantastiskt under försommaren så vi planerade in bad i samband med träningspassen. Nu blev ju vädret inte riktigt som vi hade tänkt oss eftersom det kom ganska rikligt med regn men det stoppar inga orienterare.

Tre pass avverkades, en medeldistans vid Gömmaren på lördag förmiddag, en medeldistans vid Brosjön på eftermiddagen och slutligen en långdistans på söndagen. Skärmar var utsatta på samtliga pass, totalt 47 st på totalt 16,3 km orienteringsbana. Stefan och Anders delade på ansvaret för banläggning, utsättning och intagning så det blev motion även för oss.

 karta 1Utklipp, pass 1 vid Gömmaren

Medhavd pastasallad intogs efter första passet, följt av bad i Gömmaren, fantastiskt varmt och skönt i vattnet med regnblöta och kylda kroppar. Transporten gick sedan vidare till Brosjön där man kunde beskåda lite beachvolleyboll innan skorna snördes på igen.

 karta 2Utklipp, pass 2 vid Brosjön

Badet den här gången underlättades av bryggor. Efter fruktstund så bar det tillbaka till Oppundavägen för pingis, kortspel och pizza /sushi från närbelägna restauranger. Även en tur till Tallkrogen hanns med för införskaffande av diverse förnödenheter. Ännu mera kortspel avverkades innan John Blund kom på besök.

Söndagens långdistans vid Ådran inleddes med masstart och tuffa banor (tyckte åtminstone gubbarna som satt ut och tog in). Längre ner redovisar deltagarna (anonymiserade) hur de tog sig an en långsträcka i början av banan och även någon reflektion över lägret i allmänhet. Helgens sista bad följdes av en tur till Max i Länna.

Tack till Pelle B och Kricke som hjälpte till att skjutsa ut deltagarna, som belöning fick de också träna.

Följande bild visar sträckan 1-2 som deltagarna redovisar nedan (hur skulle du göra?). Det tjocka blå strecket visar var kartkanten gick på löparnas karta, vilket hade en viss betydelse för hur lyckosam en av löparnas strategi blev.

karta 3Utklipp, pass 3 vid Ådran

Löpare A (röd):
Bestämde mig direkt för att jag ville undvika sista höjdpartiet och ta kontrollen från släpstigen till höger. I början sprang jag lite snett och var inte då fokuserad, stannade bland annat och knöt skon. Sprang över höjderna i början utan att ha så bra koll utan låg bara på riktning i princip. När jag sedan kom ut till stigen vid kraftledningen (ritade lite fel där) visste jag då var jag var och därifrån var kontrollen ganska lätt.

Löpare B (blå):
Min plan var som följande: spring rakt och rätt. Jag ville inte springa runt något parti allt för mycket eftersom jag ansåg att det skulle gå snabbare att springa rakt på. Terrängen var mycket fin, öppen skog på låga kullar med fin mark att springa på. Väldigt blött dock! På slutet hade jag ett val att springa runt till höger och ta släpstigen in till kontrollen, eller rakt över. Magkänslan sa rakt över och det blev bäst så tror jag.

 karta, löpare A och BKarta, löpare A och B

Löpare C (gul):
Söndagens långdistans medförde den här intressanta långsträckan. Med mycket kärr och små höjder kan den vid första ögonkastet se svår ut, men väl de onödiga detaljerna sållats ur var den mycket lättare. Jag började med att ta mig ut på den lilla stigen precis efter första kontrollen. Jag fortsatte direkt över den in i grönområdet, men höll mig i kanten för att inte behöva springa genom det allra värsta. När jag kom till kärret var det bara att ta sig över och upp i sänkan. Partiet fram till kraftledningen var inte så svårt, då det bara var att hålla riktning. Här stötte jag också på två älgar. Väl ute på kraftledningen följde jag stigen för att undvika att springa genom kärret. Jag tog mig upp på höjden, och här igen gällde det bara att hålla riktning, och ta hjälp av de större höjderna för att veta vart jag gick ner i kärret. Jag tog mig över, och mot slutet följde jag en sänka upp, och sen tydliga kärr nästan hela vägen fram till kontrollen. Sänkan precis innan var en bra ledstång rakt ner mot kontrollpunkten.

Helgens träningsläger var roligt, med bra banor, skönt bad, god mat och trevliga stunder i lokalen. Passet i Gömmaren hade många kontroller på liten yta, vilket gjorde det extra viktigt att läsa in sig ordentligt och fokusera på finorienteringen. Passet vid Brosjön med sina stora höjder krävde att man fokuserade på de stora detaljerna för att inte bli överväldigad av de små. Passet vid Ådran visade att det var viktigt att välja och genomföra sina vägval på ett effektivt sätt, då de många kärren och höjderna på långkontrollerna snabbt kunde se likadana ut.

karta, löpare CKarta, löpare C

Löpare D:
Jag började med att titta på olika ingångar till kontroll 2. Då såg jag att stigen till höger om höjden precis innan kontrollen var det säkraste alternativet. Därefter sökte jag efter tydliga stråk som var lätta att springa i. Det var då jag såg alternativet till höger. Anledningen till att jag sedan valde att springa höger var att det var mycket stiglöpning och vit skog, samt ett tydligt kärrstråk som ledde mig rakt in till stigen som var min bestämda ingång. 

karta, löpare DKarta, löpare D

Löpare E:
Jag valde att springa höger om strecket eftersom jag ville utnyttja stigen precis innan kontrollen, som en säker ingång. Under sträckan ville jag även hitta ett lättlöpt stråk och sprang därför längs med den stora stigen samt uppepå höjdpartiet längs med stora kärret.

karta, löpare E
Karta, löpare E

Löpare F (svart):
Tänkte att när jag kom ut på stigen så skulle det vara skönt att inte behöva springa i skogen då det var så blött och brötigt, tänkte att stigen skulle gå ihop med vägen inte så långt ut från kartan. Men efter att jag hade sprungit ganska länge så kom jag aldrig ut på vägen så jag bestämde mig för att springa genom skogen ut på vägen, vilket lyckades, men jag sprang jävligt länge på den där vägen sen, kanske runt 3 km.

Kommentar efter att ha sett hela kartan: Måste nog ha lämnat stigen precis innan jag hade kalhygget på höger sida. Herregud vad jag måste ha sprungit…

Kommentar: Trolig passage markerad i den större kartan ovan med prickad röd linje.

karta, löpare F
Karta, löpare F

 

Länken nedan går till ytterligare några bilder och filmer.

https://drive.google.com/drive/folders/12Zg9Sd-eRWsHxgwI9l5aQsksICzWsr1N?usp=sharing

Nedtecknat av Anders

Skribent: Therese Sjöberg
Epost: Adressen Gömd

ANSLAGSTAVLA

Anmäl dig i Eventor

Aktuell info

Sociala medier

Postadress:
IFK Enskede - Orientering
C/O Ulrika Axell, Krokvägen 15
12262 Enskede

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kontakt@ifkenskede.s...

IFK Enskede är en del av 10mila

 

NattiNatti - Världens snabbaste nattsprintstafett bor söder om söder

Ågesta Friluftsområde