Hoppa till sidans innehåll

Stofs ungdomsstafett, 16 maj - eller det nya normala?

25 MAJ 2020 18:04
Här kan ni läsa en rapport från Carina om Stofs coronaanpassade ungdomsstafett som gick av stapeln den 16 maj.
  • Skapad: 25 MAJ 2020 18:04

I dessa tider då mycket som vi taget för givet förändrats och anpassats behöver vi en liten känsla av normalt. Stockholms orienteringsförbund gnuggade då sina geniknölar och med Göran Hellgren, Lars Forsberg och vår egen Pelle Forsberg vid rodret kan det då bara bli bra.

Hur utför man då en ungdomsstafett genom att hålla alla rekommendationer som FHM förväntar sig?

Jo, reglerna är som följer:

Själva TC är format som en hästsko (se bild). Varje klubb har en egen ”hemvist” som är markerad som en ruta på marken och märkt med klubbnamnet. I denna hemvist ska bara löparna från samma klubb och max 2 st ledare befinna sig under hela tävlingen: undantag är uppvärmning som bara får ske när föregående löpare gått ut, själva löpningen och vid toalettbesök (om nödvändigt…). Ledarna ska tömma och checka allas pinnar och även läsa ut dem samt ge löparna rätt karta i hemvisten som inte får öppnas förrän man startstämplat.

Växling sker med ”hockey-byte”; dvs inkommande löpare hoppar in i hemvisten samtidigt som utgående hoppar ut. Löpning sker i hästskon fram till startstämpling och sedan är man igång.

Varje klubb tillhandahåller även 2 st funktionärer så att det inte blir för många personer på samma ställe. Inga andra funktionärer finns på plats. Publik får hålla sig utanför arenan och hålla sig till FHM allmänna restriktioner för social distansering.

arenan

Ok, hur funkar det här då i praktiken?

Väldigt bra! Ungdomarna fanns sig snabbt i det nya normala och inga besök gjordes mellan hemvisten (dock kunde man ju kontakta kompis i annan klubb via mobilen och fråga om hen inte var lite kissnödig och behövde gå på toaletten precis NU för att få träffas men det var undantagsfall som jag såg). Då tävlingen var igång så blev det bra klubbkänsla och hejaklackar i hemvisterna.

Laget som IFK Enskede ställde upp med var:

Hannes
Linn
Felicia och John
Emma och Sonja
Elis

lagfoto

Bra prestationer från alla och glädje att äntligen få tävla lite och även att få hänga på ett TC och heja på löparna. Då det var en träningsstafett så spelar inte resultatet någon roll så den som är intresserad får leta efter det själv.

Vad var svårast med de här nya reglerna? Jo, det var lite svårt för vissa ungdomar att hålla sig från att prata karta och jämföra vägval med sina kompisar från andra klubbar som man brukar göra men där fick ledare och funktionärer vänlig men bestämt påminna om att det kanske inte var så lämpligt och att banorna skulle läggas upp på livelox senare.

Stof har producerat en liten videosnutt på YouTube för den som är intresserad:

https://www.youtube.com/watch?v=zF6T6O-kxCY

Skribent: Therese Sjöberg
Epost: Adressen Gömd

ANSLAGSTAVLA

Anmäl dig i Eventor

Aktuell info

 

sociala medier

Postadress:
IFK Enskede - Orientering
C/O Ulrika Axell, Krokvägen 15
12262 Enskede

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

IFK Enskede är en del av 10mila

 

NattiNatti - Världens snabbaste nattsprintstafett bor söder om söder

Ågesta Friluftsområde