Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Skinkloppet 2019

28 DEC 2019 12:01
Sent omsider kommer här en rapport från Skinkloppet som gick av stapeln den 15 december.
  • Uppdaterad: 28 DEC 2019 12:01

Traditionsenligt hölls julavslutningen i Oppunda, i år den tredje advent så julen närmade sig med stormsteg och vad kunde väl då passa bättre än trevlig samvaro, klurig orientering och julfika? Förra årets tvåa Erik Hagel von Heijne vann ju äran att få arrangera årets Skinklopp. Han tog hjälp av familjen för at fixa köksslitet och Pelle F för banläggning.

I år var cirka 60 personer anmälda och merparten av dem skulle ut i skogen för att klura ut årets bana, vilket märktes på det halvordnade kaoset som rådde när alla skulle välja sin bana, gissa sin tid och ta sig ut ur lokalen. Gissa sin tid? kanske du som inte haft möjlighet att vara med på Skinkloppet nu tänker. Nu har väl ändå den där skribenten ätit för mycket julgröt men se så är faktiskt inte fallet. Det speciella med Skinkloppet, ja förutom det faktum att banorna oftast även har någon oväntad twist, är nämligen att man i förväg ska gissa sin tid och vinnare blir den som gissar närmast sin verkliga tid.

För de vuxna var klurigheten i år att kartan var ituklippt i bitar, exakt hur vet jag inte eftersom jag sprang barnbanan med barnen och aldrig hann med att kolla vuxenbanan men klurigt var det nog om jag känner Pelle rätt. På barnbanan hade en orm ätit upp delar av banan så bitvis gällde det att följa en linje och hitta kontroller längs med linjen. Kul tyckte barnen även om stigarna kring Oppunda ledde oss på fel spår mellan två kontroller – måste antingen lära Anton och Isak att läsa höjdkurvor till nästa år alternativt lära dem att dela med sig av kartan till sin mamma, frågan är vilket som är lättast?

Efter fullbordade lopp var det dags för nästa tradition: risgrynsgröt, skinksmörgåsar, lussebullar och pepparkakor med mera. Mums för hungriga magar! Traditionerna följde varandra, efter fikat var det dags för luciatåg med allsång. I år var luciatåget förstärkt med både violinister och gitarrister. Ljuv musik!

Innan det sen var dags att runda av dagen var det såklart dags för ytterligare en tradition: pris- och julklappsutdelning. I år vann Christer Hedin som missbedömde sin tid med endast 56 sekunder! Vinsten var en julskinka men den fick barnbarnet Hilmar hämta då Christer missbedömde sina chanser att vinna så pass att han hade hunnit åka hem. På andra plats kom Elin Ahlström med en felmarginal på endast 1 minut och 2 sekunder – hon vann äran att arrangera 2020 års Skinlopp. Det sista priset, grötsleven, går till den som gissat mest fel och det erövrades för andra året i rad av Gustav Björklund. I samband med prisutdelningen fick även de som lämnat en julklapp ta en klapp ur tomtens säck – mycket godis blev det då, förutom för Anton som för andra året i rad lyckades dra ett 3D-pussel med frihetsgudinnan (vad är oddsen för det?), inte lika kul i år som förra året (tack Per för bytet till kanelgifflar – Anton har noggrant redogjort för alla han bjudit att de egentligen var dina)

Mätta, nöjda och belåtna var det sen dags att traska hemåt – stort tack till familjen Hagel von Heijne för en trevlig dag med mumsig mat och till Pelle F för arbetet med orienteringsdelen. Barnen pratar redan om nästa år trots att jag fick muta dem med pepparkakor för att de skulle orka gå till tunnelbanan (Elin - kan man få önska SI-kontroller till tunnelbanan nästa år? ) 

Alla resultat hittar du här.

Skribent: Therese Sjöberg
Epost: Adressen Gömd

ANSLAGSTAVLA

Anmäl dig i Eventor

Aktuell info

 

sociala medier

Postadress:
IFK Enskede - Orientering
C/O Ulrika Axell, Krokvägen 15
12262 Enskede

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

IFK Enskede är en del av 10mila

 

NattiNatti - Världens snabbaste nattsprintstafett bor söder om söder

Ågesta Friluftsområde