Hoppa till sidans innehåll

IFK Enskedes föräldrakurs - attackpunkt, uppfångande föremål och höjdkurvor - lärorik marslördag i Oppunda

19 MAR 2019 13:21
Den 9 mars hölls en föräldrakurs i och omkring Oppunda. Genom Marias, Pers och Ulrikas berättelser får även vi som inte var med en inblick i dagens aktiviteter
  • Uppdaterad: 19 MAR 2019 13:21

Maria Fröberg: 
Vi var ett glatt gäng föräldrar, och några barn, som samlades i klubblokalen en lördag i mars. Dagen började med kaffe och bulle till ett teoripass om karta, kompass och attackpunkter. Efteråt fick vi snabbt praktisera attackpunkter inne i klubblokalen, innan det var dags att ge sig ut för dagens första utepass. Undertecknad stannade dock inne med några av de yngre barnen och förberedde sopplunchen under tiden. Soppa och macka intogs vart eftersom deltagarna återvände från skogen och det var genast dags för dagens andra teoripass som bland annat behandlade vägval och planering kring detta, samt höjder och kurvbilder. Sista passet för dagen begav vi oss återigen ut i skogen och med endast kurvbilder på kartan fick vi verkligen sätta vår orienteringsförmåga på prov. Rejält blöta om fötterna återvände vi sedan till klubblokalen. Förutom de erfarna ledarna så hade vi sällskap av flera engagerade ungdomar som såg till att vi inte sprang bort oss i skogen. En väldigt trevlig dag som jag tror gav mersmak för orientering för flera av oss föräldrar.

Per Dalekant: 
Äntligen var det dags för föräldrakurs i orientering. I en hel säsong hade jag irrat omkring i skogen som glad föräldramotionär utan kunskap om ledstänger, attackpunkter och uppfångare. Förväntningarna var därför högt ställda. Och de infriades av de duktiga och inspirerande instruktörerna Pelle, Anders och Stefan med hjälp av flera ungdomar.

Hade jag bara känt till denna grundläggande orienteringsteori tidigare – vem vet hur det hade gått då? Bara en sådan sak som avståndet i skogen. Är kartan 1:10 000 är en cm på kartan 100 meter i skogen. Det finns till och med markeringar på kompassen! Ibland har jag kommit på mig med att ha sprungit för långt och därför missat kontrollen. Om det är en längre kontroll kan man dela upp den själv i etapper. Supersmart.
Det som är tydligt på ett ställe kanske inte är det på andra ställen. Fascinerande därför att höjdkurvor skulle kunna vara till större hjälp än stigar i Stockholmstrakten. Att generalisera och ta hjälp av det som är tydligast är ju också logiskt. Liksom att förstora – hitta ett större föremål först och därefter leta efter det mindre. Ska försöka komma ihåg det i skogen.
Så med mina nya kunskaper följde jag med ungdomarna på nattorientering i Sollentuna några dagar efter kursen. Det visade sig att varken ledstänger, attackpunkter eller uppfångare var markerade på min karta. Måste ha blivit något fel. Tydligen är den enes uppfångare den andres avgrund. Bistert insåg jag att föräldrakursen bara sträckte sig till nivå röd – nattorienteringen var helt svart för mig. Hoppas därför på fortsättning.

Ulrika Axell:
Vi var ett gäng föräldrar som deltog i IFK Enskedes föräldrakurs denna lite snöiga marslördag, som ungdomsledarna ledde med benäget bistånd av några av klubbens ungdomar/juniorer. Det blev en intensiv lördag med teori, tomatsoppa, kompassteknik och praktik. Efter första teoripasset med grunder om karta och kompass ansågs vi mogna att orientera oss runt på lekplatsen utanför lokalen, men vi var alla läraktiga och avancerade snabbt in i skogen. Här fick vi öva vidare på att vrida kartan och ta ut kompassriktningar och att planera vägen fram till kontrollen med hjälp av "sista säkra". 

Stärkta efter god sopplunch guidades vi sedan vidare i orienteringsstrategier som bl a handlade om vägval och om att planera och att dela upp sträckan till kontrollen i kortare delar, spana efter uppfångande föremål och sist men inte minst - att läsa höjdkurvor. Därpå ut i skogen igen för vidare träning på verkliga höjder. Vad gäller höjdkurvemomentet kanske fler än jag skulle behöva en fortsättningskurs?

Tack till ungdomsledarna Pelle, Anders och Stefan som förberett och arrangerat denna dag, och särskilt tack till Elis, Nils, Ludde, Gustav och Katarina som agerade levande och tålmodiga attackpunkter och höjdkurveledsagare och hjälpte oss rätt! Jag tror att alla vi deltagande föräldrar lärde oss saker som vi inte visste tidigare och tyckte att det var roligt. Och flera av oss kanske inspirerats till att springa en egen bana i lämplig kulör på någon av vårens tävlingar.

Skribent: Therese Sjöberg
Epost: Adressen Gömd

ANSLAGSTAVLA

Anmäl dig i Eventor

Aktuell info

 

sociala medier

Postadress:
IFK Enskede - Orientering
C/O Ulrika Axell, Krokvägen 15
12262 Enskede

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

IFK Enskede är en del av 10mila

 

NattiNatti - Världens snabbaste nattsprintstafett bor söder om söder

Ågesta Friluftsområde