Hoppa till sidans innehåll

JVM i skyrunning

04 AUG 2021 18:48
Den 29 juli till 2 augusti avgjordes juniorvärldsmästerskapen i skyrunning i Italien. Sverige (och Enskede) representerades av Linn de Boussard som här delar med sig av sitt äventyr.
  • Uppdaterad: 04 AUG 2021 18:48

29 juli till 2 augusti så har jag varit på JVM i skyrunning i Italien. Detta var något som jag inte alls trodde jag skulle genomföra för några månader sedan, det var faktiskt en ren slump att jag kom med. Min kusin Julia hade ett halvår tidigare sökt för att komma med i laget, och lyckades. I maj så skriver hon till mig och frågar ifall jag vill vara med och springa VM, självklart så ville jag det (det fanns helt enkelt en plats över i laget). Helt plötsligt var jag alltså i Italien med Nordic skyrunning team. För de som inte har koll på vad skyrunning går ut på så skulle jag kort sammanfatta det som en extremsport där man springer lopp som på minst ett ställe är 2000 m.ö.h. Det finns två olika typer av distanser i skyrunning, vertical och skyrace. Det vertikala går ut på att man ska ta sig rakt upp för berget, extremt jobbigt för benen. På ett skyrace så springer man både uppför och nedför, ofta rätt så långa distanser och det gäller att man har med sig rätt utrustning. Ibland kan man behöva klättra med rep uppe på bergen för att det är så brant och tekniskt.
 
Det första loppet på fredagen var vertikalt, vi skulle på 3,5 km klättra upp 1000 höjdmeter. Detta var något riktigt tufft som jag inte alls var mentalt förberedd på, jag kraschade helt psykiskt men tog mig på något sätt upp för berget på 1 timme och 25 minuter. Detta satte mig på en 12 plats. De snabbaste killarna tog sig upp på under 40 minuter (!)
 
Dagen efter så var det vilodag, några var ute och joggade på bergen för att checka ut rutten som vi skulle springa på söndagen. Andra satt bara instängda på sina rum och drack mängder med vatten (det var 37 grader ute!).
 
På söndagen så var det tävlingsdag igen, vi gick upp klockan fem för att äta frukost (som bestod av fikabröd med nutella). Starten skulle gå klockan 08:00 och det var en tuff utmaning som väntade, först så skulle vi upp samma bana som vertikalen + 200 höjdmeter till. Efter det så sprang man uppe på bergen och tog totalt 300 höjdmeter till för att sedan springa ner till byn där vi startade. Allt detta på 16 km. Uppe på berget så blåste det så pass mycket att arrangörerna var tvungna att ändra rutten för de äldsta. Jag var mycket mer taggad på dagens lopp och jag förbättrade min tid upp för vertikalen med 10 minuter. Detta kan ha varit något av det roligaste jag har gjort trots att det var extremt tufft för benen att springa nedför i de branta bergen. Utsikten var helt fantastisk men om man skulle ta ett felsteg så skulle man kunna falla riktigt långt då det var sjukt brant. Jag blev otroligt nöjd med resultatet då jag trodde att det skulle ta ca 3,5 timmar men jag klarade det på precis under 3 timmar och hamnade på en 6:e plats.
 
Skyrunning är ännu inte något man direkt håller på med i Sverige men jag hoppas att det blir större. Det har varit en otrolig upplevelse och jag skulle hemskt gärna tävla en gång till.
Linn de Boussard
Skribent: Therese Sjöberg
E-post: Adressen Gömd

ANSLAGSTAVLA

Anmäl dig i Eventor

Aktuell info

Sociala medier

Postadress:
IFK Enskede - Orientering
C/O Ulrika Axell, Krokvägen 15
12262 Enskede

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kontakt@ifkenskede.s...

IFK Enskede är en del av 10mila

 

NattiNatti - Världens snabbaste nattsprintstafett bor söder om söder

Ågesta Friluftsområde